Uutinen – 4.5.2023

Viron Draamateatterin ja Kansallisteatterin ensimmäinen yhteistuotanto Varamiehet/Varumehed kantaesitetään 6.5.

""

Viron Draamateatterin ja Kansallisteatterin ensimmäinen yhteistuotanto, Varamiehet/Varumehed-esitys, tarttuu yhteiskunnalliseen ilmiöön ja molemmissa maissa vaikuttavaan todellisuuteen: virolaisten keikkatyöläisten karuun arkeen Suomessa ja keikkatyön aiheuttamaan väliaikaisuuden tunteeseen. Virolaisen Andra Teeden kirjoittama ja suomalaisen Aino Kiven ohjaama fiktiivinen teos pohjautuu laajaan dokumentaariseen aineistoon. Taidokkaasti huumorin ja haikeuden yhteen nivova näytelmä nostaa näkyväksi sen, kuinka tärkeitä virolaiset vierastyöläiset Suomessa ovat. Esityksessä puhutaan suomea ja viroa, ja se tekstitetään molemmille kielille. Varamiehet/Varumehed nähdään keväällä Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä ja syksyllä Viron Draamateatterissa.

Varamiehet/Varumehed tarjoaa naurua ja ajattelemisen aihetta  

Suomessa asuu vakinaisesti yli 54 000 virolaistaustaista ihmistä, ja määrä on kasvussa. He työskentelevät monipuolisesti erilaisissa töissä, mutta useimmiten rakennusalalla tai hallinto- ja tukipalvelutoiminnassa. Vakinaisiksi asukkaiksi rekisteröityneiden lisäksi Suomessa on paljon maahan lyhyemmäksi tai pidemmäksi aikaa asettuneita virolaisia. Asuntoina toimivat usein kimppakämpät, hostellit ja autot. Työpäivät venyvät tyypillisesti pitkiksi.

Viron Draamateatterin ja Kansallisteatterin yhteistuotannon tuloksena syntynyt Varamiehet/Varumehed-näytelmä tarttuu yhteiskunnallisesti tärkeään ja molemmissa maissa näkyvään aiheeseen: virolaiset käsiparit ovat Suomessa kullan arvoisia, mutta virolaisten keikkatyöläisten arki Suomessa karua. Virolaisen Andra Teeden ja suomalaisen Aino Kiven ohjaama fiktiivinen näytelmä pohjautuu laajaan dokumentaariseen aineistoon, kuten haastatteluihin.

Tempoltaan nopearytminen, humoristinen ja musiikin täyttämä esitys pohtii vakavia asioita: kodin ja perheen ikävää, ulkopuolisuuden ja jatkuvan väliaikaisuuden tunnetta maassa, joka on lähellä, mutta samalla niin kaukana. Esitys kysyy, mitkä asiat yhdistävät virolaisia ja suomalaisia, mitkä erottavat. Entä millaisia ennakkoluuloja suomalaisilla on läheisen naapurimaansa kansalaisia kohtaan? Ja kuinka virolainen voi käydä suomalaisesta, tulla hyväksytyksi? Vai onko sellainen edes tarpeen?

"Virolaiset ovat Suomessa näkymätön vähemmistö. Olemme veljeskansoja, mutta Suomi ei ole aina ollut reilu veli. Täällä työskentelevät virolaiset ovat usein unohdettu, jopa ylenkatsottu ryhmä, vaikka heidän määränsä on niin suuri. Historia sekä yhdistää että erottaa meitä, ja nyt 2020-luvun Nato-Suomessa on korkea aika huomata lahden ylittäjät”, ohjaaja Aino Kivi sanoo.

Remote video URL
Katso video harjoituksista

Viro-Suomi-tiimin saumaton yhteistyö

Andra Teede on tunnettu ja palkittu virolainen runoilija-näytelmäkirjailija, jonka töihin lukeutuu muiden muassa suositun Õnne 13 -tv-sarjan käsikirjoittaminen. Lukuisissa suomalaisissa teattereissa työskennellyt kirjailija-ohjaaja Aino Kivi on ansioitunut ja monipuolinen teatterintekijä, jolle Varamiehet merkitsee ohjaajandebyyttiä Kansallisteatterissa.

”Lähes jokaisella virolaisella on Suomessa asuvia tai työskenteleviä sukulaisia ​​ja perheenjäseniä. Traagista on, että lapset ja puolisot jäävät kotimaahan, ja edestakaisin lautalla reissaamiseen kuluu aikaa. Mutta myös uskomattomia seikkailuja ja hauskoja sattumuksia tapahtuu. Näitä molempia olen tuonut näytelmään mukaan. Kirjoittaessani tein kymmeniä haastatteluita, halusin kuulla unelmista ja peloista, jotka saavat ihmisen työskentelemään paremman elämän eteen", Andra Teede toteaa.  

Näyttelijäkaartin kuudesta näyttelijästä kolme on kotoisin Virosta ja kolme Suomesta.

Esityksessä puhutaan suomea ja viroa, ja se tekstitetään molemmille kielille. Varamiehet/Varumehed nähdään keväällä Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä ja syksyllä Viron Draamateatterissa.

Tutustu esitykseen ja osta liput

Eesti Draamateatri ja Soome Rahvusteatri esimese ühisteose Varamiehet/Varumehed esmaesitus toimub 06.05.

Eesti Draamateatri ja Soome Rahvusteatri esimene ühislavastus „Varamiehet/Varumehed“ võtab luubi alla ühiskondliku nähtuse ja mõlemas riigis mõju avaldava reaalsuse: eesti võõrtööliste karmi argielu Soomes ja võõrsil töötamisega kaasneva ajutisuse tunde. Eestlase Andra Teede käsikirjal põhinevas ning soomlase Aino Kivi lavastatud fiktiivses teoses on kasutatud ulatuslikku dokumentaalset materjali. Oskuslikult ühtaegu humoorikas ja samas kurvameelne näidend tõstab nähtavale kohale selle, kui tähtsad eesti võõrtöölised Soomes on. Etenduses räägitakse soome ja eesti keelt ning see subtitreeritakse mõlemasse keelde. „Varamiehet/Varumehed“ etendub kevadel Soome Rahvusteatri suurel laval ja sügisel Eesti Draamateatris.

„Varamiehet/Varumehed“ pakub naeru ja ainest mõtlemiseks  

Soomes elab alaliselt rohkem kui 54 000 eesti päritoluga inimest ning see arv kogu aeg ka kasvab. Nad töötavad paljudes eri valdkondades, kuid enamasti ehitustöödel, administratiivtöötajatena ning tugiteenuseid pakkuvates asutustes. Peale alalisteks elanikeks registreerunute on Soomes palju sinna lühemaks või pikemaks ajaks elama asunud eestlasi. Korteriteks on sageli ühiskorterid, hostelid ja autod. Tööpäevad venivad tavaliselt pikaks. 

Eesti Draamateatri ja Soome Rahvusteatri ühislavastusena sündinud „Varamiehet/Varumehed” võtab luubi alla ühiskondlikult tähtsa ja mõlemas riigis nähtava teema: eestlaste kätepaarid Soomes on kulda väärt, eesti võõrtööliste argielu Soomes aga karm. Eestlase Andra Teede käsikirjal põhinevas ning soomlase Aino Kivi lavastatud fiktiivses teoses on kasutatud ulatuslikku dokumentaalset materjali, nt intervjuusid.

Tempokas ja humoorikas etendus täis muusikat paneb mõtlema tõsiste asjade üle: kodu- ja pereigatsus, kõrvalisuse ja pideva ajutisuse tunne riigis, mis on lähedal, kuid samas nii kaugel. Etendus esitab küsimuse, mis asjad eestlasi ja soomlasi ühendavad, mis neid lahutavad. Aga missuguseid eelarvamusi on soomlastel lähedase naaberriigi kodanike suhtes? Ja kuidas võib hakata eestlast soomlaseks pidama, kuidas ta omaks võetakse? Või kas on seda üldse vaja? 

 „Eestlased on Soomes nähtamatu vähemus. Oleme vennasrahvad, kuid teps mitte alati pole Soome olnud õiglane vend. Kuigi siin töötavate eestlaste arv on suur, on nad siiski sageli ära unustatud rühm, kellele võib suisa ülalt alla vaadata. Ajalugu ühendab, kuid samas ka lahutab meid, ja nüüd 2020. aastate NATO Soomes on viimane aeg hakata tähele panema üle lahe tulnuid,“ sõnab lavastaja Aino Kivi.

Eesti–Soome tiimi ladus koostöö

Andra Teede on tuntud ja hinnatud eesti luuletaja ja näitekirjanik, kelle tööde hulka kuulub muuhulgas populaarse tv-seriaali „Õnne 13“ stsenaariumi kirjutamine. Paljudes Soome teatrites töötanud kirjanik ja lavastaja Aino Kivi on teenekas ja mitmekülgne teatritegelane, kellele „Varumehed“ tähendab lavastajadebüüti Soome Rahvusteatris.

 „Peaaegu igal eestlasel on Soomes elavaid või töötavaid sugulasi ja pereliikmeid. On traagiline, et lapsed ja abikaasad jäävad koduriiki ja et edasi-tagasi laevareiside peale kulub aega. Samas aga tuleb ette ka uskumatuid seiklusi ja naljakaid juhtumusi. Neid mõlemaid olen ma näidendisse põiminud. Kirjutamise ajal tegin ma kümneid intervjuusid, tahtsin kuulda jutte unistustest ja hirmudest, mis panevad inimesi töötama parema elu nimel,“ tõdeb Andra Teede.   

Kuuest näitlejast kolm on pärit Eestist ja kolm Soomest. 

Etenduses räägitakse soome ja eesti keelt ning see subtitreeritakse mõlemasse keelde. „Varamiehet/Varumehed“ etendub kevadel Soome Rahvusteatri suurel laval ja sügisel Eesti Draamateatris.

Ohita esitysten esittelykaruselli

Tulevia ensi-iltoja

""

Jäniksen vuosi

Arto Paasilinna ‒ Kristian Smeds
Loikkien vapauteen!
Suuri Näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Eerika Rantasen tähänastinen elämä

Juha Jokela, Kaisa Hela, Ria Kataja & Eeva Soivio
Sydämellinen kasvutarina kolmen upean näyttelijän esittämänä!
Pieni näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Angels in America

Tony Kushner
Suurteos rakkaudesta ja toivosta maailmanlopun aattona
Pieni näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Appelsiinit

Basim Kahar
Lohdun, muistojen ja särkyneiden haaveiden elegia
Maalaamosali
Tutustu ja osta lippu
""

UbuVersum

Jarry – Haikkala – Lehtinen
Esitys KAIKKIEN AIKOJEN hirmuhallitsijasta
Tekniikan museo
Tutustu ja osta lippu
""

Jälkielämä

Joel Teixeira Neves 
Keskusteluja elävien kuolleiden kanssa
Maalaamosali
Tutustu ja osta lippu