Vuoden 2023 alusta Kiertuenäyttämö, Nuorten Kansallisteatteri ja Kansallisteatterin yleisötyö ovat yhdistyneet uudeksi Yhteisöt ja osallisuus -osastoksi. Uusi osasto vahvistaa Kansallisteatterin yhteyttä yhteiskuntaan ja sen erilaisiin yhteisöihin, kuten kouluihin ja asumisyksiköihin.

Teatteri koulussa ja koulu teatterissa

Yhteisöt ja osallisuus -osaston vuoden 2023 painopistealueena on nuoret ja yhteistyö koulujen kanssa. Teattereissa pohditaan kuumeisesti, miten tavoittaa nuoret katsojat. Tässä asiassa yhteistyö koulujen kanssa on avainasemassa. Koulut ovat kautta aikojen tehneet teatterivierailuja ja tulleet katsomaan esityksiä. "Maksuttoman perus- ja lukio-opetuksen sekä kiristyneiden määrärahojen seurauksena teatterikäynnit ovat havaintojeni mukaan vähentyneet. Nyt tarvittaisiin uusia tapoja tehdä yhteistyötä ja rahoittaa sitä", toteaa Yhteisöt ja osallisuus -osaston päällikkö Jussi Lehtonen.

Myös sinä voit olla mukana tekemässä hyvää – lahjoita nyt!

Luokkahuone-esitykset

Luokkahuone-esitys on Kansallisteatterin uusi tapa tehdä yhteistyötä koulujen kanssa. Siinä ammattilaisten valmistama esitys tuodaan keskelle luokkahuoneen arkea. Fiktio ja arjen draama sekoittuvat toisiinsa. Tämä mahdollistaa keskustelun aiheista, joihin opetussuunnitelmat eivät ulotu, ja joista voi olla vaikea puhua opettajan johdolla. Luokkahuone-esitysten sarjan aloitti tammikuussa 2023 Lehman Brothers Bank – Rahan monet kasvot -esitys, jonka yhteydessä keskusteltiin rahasta ja kuluttamisesta. Lue lisää esityksestä.

Lehman luokkahuoneessa
Lehman Brothers Bank -luokkahuone-esitys / kuva Jeroen Sebrechts

Syksyllä 2023 saa ensi-iltansa koulumaailmaa ja uupumusta käsittelevä esitys Break! Kansallisteatterin uudella Maalamo-näyttämöllä. Esitys lähtee luokkahuonekiertueelle vuonna 2024.

Oppitunti utopiasta

Helsingin Uuden yhteiskoulun kanssa yhteistyössä toteutettava Oppitunti utopiasta on esitysprojekti, joka tutkii koulumaailman todellisuutta tämän ajan nuoren ihmisen näkökulmasta. Esitys vie utooppisen mielikuvittelun maailmaan, jossa keskeiseksi nousevat nuorille tärkeät teemat ja kysymykset:  mitä tarkoittaa olla sisäisesti vapaa, miten purkaa ahdistusta toimimalla, entä miten olla näkyvä muille omana itsenään?

""
Oppitunti Utopiasta -harjoitukset käynnissä / kuva Jeroen Sebrechts

Oppitunti utopiasta on mahdollista nähdä Helsingin Uudella yhteiskoululla 24.5. ja 25.5. klo 18.00. Esitys totetutetaan osana Helsingin mallin aluehanketta.Tutustu esitykseen lähemmin ja ilmoittaudu mukaan.

Nuoret yleisöt löytävät tiensä Kansallisteatteriin myös Taidetestaajat-hankkeessa, joka tarjoaa taide-elämyksiä 8.-luokkalaisille sekä paikallisesti että valtakunnallisesti. Tutustu lähemmin Taidetestaajat-hankkeeseen.

On tärkeää, että nuoret ovat osa teatteri-instituutiota sekä esiintyjinä että katsojina. Kaikkein suurin merkitys on ehkä kuitenkin sillä, miten teatteria opetetaan peruskoulussa. Lyhyt viittaus teatterihistoriaan jää etäiseksi. Jotta teatterin kokonaisvaltainen minuutta ja maailmankuvaa rakentava voima saataisiin valjastettua, olisi tärkeää saada teatteri ja tanssi oppiaineiksi peruskoulun opetussuunnitelmaan.Tutustu aloitteeseen Taideyliopiston verkkosivuilla.

Esityskiertueet sosiaalitoimen ja terveydenhuollon yksiköissä

""
Diplomaatit palvelutalokiertueella / Kuva Sanna Breilin

Vuodesta 2010 alkaen Kansallisteatterin Kiertuenäyttämö on vienyt esityksiä ja työpajoja keskelle terveydenhuollon, sosiaalitoimen ja vankeinhoidon yksiköiden arkea. Taide- ja sote-alan toimijoiden yhteisenä tehtävänä on huolehtia erilaisissa asumisyksiköissä elävien ihmisten kulttuuristen oikeuksien toteutumisesta. Uuteen ohjelmistoomme mahtuu niin draamaa, tanssia kuin musiikkiakin.

Pyöreä totuus

Jarno Hyökyvaaran monologiesitys käsittelee auktoriteetteja, kiusatuksi tulemisen kokemusta, omien valintojen merkitystä sekä menettämisen pelkoa. Lue lisää

MARTAT – Tanssiteos matkasta

Martat on tanssija Riikka Puumalaisen ja muusikko Anne-Mari Kivimäen tanssiteos matkasta, jolta ei ole paluuta. Lue lisää

TOUKKA-AKKA

Näyttelijä Petriikka Pohjanheimon monologiesityksen keskushenkilönä on luonnontutkija ja taiteilija Maria Sibylla Merian. Lue lisää

UNELMIA TUHLAA

Näyttelijä Nora Raikamon ja muusikko Tuomas Kesälän lauluesitys perustuu Friedrich Hollaenderin kabaree-lauluihin, joiden sanoitukset venyvät surrealismista mustaan huumoriin. Lue lisää

Ajankohtaista juuri nyt

""
Muuttomies / kuvassa Eero Ojala

Taaperoteatteri

Teatteri on tärkeä osa myös pienten lasten ja heidän vanhempiensa elämää. Kulttuurin kummilapset -hankkeessa teatteriin kutsutaan vuonna 2021 syntyneet ja heidän lähiaikuisensa. Kansallisteatteri esittää kulttuurin kummilapsille huhtikuussa Muuttomies-esityksen Omapohja-näyttämöllä.

Esityksessä seikkailee erilaisten ystäviensä luona vieraileva Nomadi. Nomadi puhuu vain no-no-madiaa, hupsua kieltä, jota ymmärtää vain hän ystävineen. Kaiken kielisille katsojille soveltuvassa esityksessä lapsikatsojat pääsevät osallistumaan seikkailuun eläinystäviä halaamalla tai leikkimällä heidän kanssaan. Lue lisää Kulttuurin kummilapset -hankkeesta.

Toukokuun teemakeskustelut

Kansallisteatteri järjestää tekijätapaamisia ja teemakeskusteluja. Tekijätapaamisissa ensi-iltojen kirjailijat, ohjaajat, näyttelijät tai taiteelliset suunnittelijat kertovat omasta työstään ja tulevasta esityksestä. Teemakeskusteluissa sekä tekijät että eri alojen asiantuntijat keskustelevat esitysten herättämistä kysymyksistä. Keskustelutilaisuudet ovat maksuttomia.

Ke 10.5. Pentti Linkola – kaltaisemme? -teemakeskustelu Vallilan Kansallisteatterissa näytännön jälkeen. Keskustelemassa ohjaaja-käsikirjoittaja Atro Kahiluoto, näyttelijä-käsikirjoittaja Eeva Putro sekä vapaa toimittaja ja kirjailija Juha Kauppinen. Keskustelun vetää toimittaja Petja Pelli.

To 11.5. klo 17.30–18.00 Varamiehet-teemakeskustelu Suuren näyttämön toisen parven lämpiössä. Keskustelu striimataan ja tallennetaan. Keskustelemassa muun muassa ohjaaja Aino Kivi sekä lavastus- ja pukusuunnittelija, kokemusasiantuntija Karmo Mende.

""

PIHAJUHLAT

Kansallisteatteri on ollut useita vuosia mukana Helsingin mallin taidehankkeissa, joissa taiteilijat tekevät taidetta yhdessä tietyn kaupunginosan asukkaiden ja yhteisöjen kanssa. Vuosina 2022–2024 Kansallisteatterin taiteilijat työskentelevät Pihlajiston ja Pihlajanmäen alueella. Toiminnan tarkoituksena on vahvistaa erilaisten ihmisten välistä yhteenkuuluvuutta, osallisuutta, tasa-arvoa sekä paikallisidentiteettiä.

Pihajuhlat ovat kaikille avoimia tapahtumia, jotka tarjoavat osallistujille teatterielämyksiä ja rentoa yhteistä ohjelmaa. Pihajuhlat kutsuvat alueen asukkaat paikkoihin, joissa ei useinkaan tule käytyä, tutustumaan naapureihin ja viettämään mukavaa kesäpäivää yhdessä taiteen äärellä.  

Pihajuhlat toteutetaan lauantaina 17.6. sekä 26.8. Pihlajiston alueella. Lue lisää ja tule mukaan.

Vankilataidetta-audioteossarja kuunneltavissa Yle Areenassa

Yle Draaman ja Kansallisteatterin vaikuttava audioteossarja Vankilataidetta on saanut viidennen jakson Yle Areenassa. Uusi jakso sisältää parhaat palat joulukuussa 2022 Kansallisteatterissa järjestetystä Vankilataideseminaarista. Äänessä on taiteilijoita, jotka ovat työskennelleet vankiloissa sekä taideprojekteihin osallistuneita vankeustaustaisia henkilöitä. Puheenvuoroissa esitellään vankilataiteen eri muotoja ja pohditaan niiden merkityksiä.

Kuuntele Vankilataideseminaari

Kuuntele Vankilataidetta-audioteossarja

Vankilataidetta-ääniteossarjaa käsitellään myös uunituoreessa Äänen himo -podcast-sarjan jaksossa.

Kuuntele Yle Areenassa

Haluatko lisätietoa? Kysy meiltä!

Hanna Häyhä
yleisötyövastaava (perhevapaalla)
Ohita esitysten esittelykaruselli

Tulevia ensi-iltoja

""

Jäniksen vuosi

Arto Paasilinna ‒ Kristian Smeds
Loikkien vapauteen!
Suuri Näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Eerika Rantasen tähänastinen elämä

Juha Jokela, Kaisa Hela, Ria Kataja & Eeva Soivio
Sydämellinen kasvutarina kolmen upean näyttelijän esittämänä!
Pieni näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Angels in America

Tony Kushner
Suurteos rakkaudesta ja toivosta maailmanlopun aattona
Pieni näyttämö
Tutustu ja osta lippu
""

Appelsiinit

Basim Kahar
Lohdun, muistojen ja särkyneiden haaveiden elegia
Maalaamosali
Tutustu ja osta lippu
""

UbuVersum

Jarry – Haikkala – Lehtinen
Esitys KAIKKIEN AIKOJEN hirmuhallitsijasta
Tekniikan museo
Tutustu ja osta lippu
""

Jälkielämä

Joel Teixeira Neves 
Keskusteluja elävien kuolleiden kanssa
Maalaamosali
Tutustu ja osta lippu